Paras vihreä tee – näin valitset sinulle sopivan teelajin

Lämpimänä höyryävä teekupillinen on täydellinen aloitus päivälle ja ihana tapa rentoutua päivän päätteeksi. Vihreä tee on maailman eniten juotu teelaatu, jossa korostuu vastustamaton pehmeys, raikkaus ja vehreys. 

Kaikki eri teelaadut: musta, valkoinen, keltainen, vihreä sekä oolong, tulevat Camellia Sinensis -nimisestä pensaasta. Ero teelaatujen välillä piilee valmistustavoissa, jotka antavat kullekin teelaadulle sille tyypillisen värin, tuoksun ja maun. Nyt tutustumme vihreän teen ominaisuuksiin!

Jotta täydellisen teekupillisen löytäminen olisi sinulle mahdollisimman helppoa, päätimme luoda vihreän teen ostajan oppaan.

Mitä vihreä tee on?

Vihreä tee on erittäin suosittu teelaatu, jonka viljely on aloitettu Kiinassa jo satoja vuosia sitten. Myöhemmin vihreän teen tuotanto on levinnyt myös muihin Aasian maihin, kuten Japaniin, Koreaan, Vietnamiin ja Intiaan.

Vihreä tee valmistetaan teepensaan lehdistä. Poikkeuksena teelaatu Kukicha, joka valmistetaan sekoittamalla teen lehtiä ja teepuun oksaa. Tuoreet teelehdet kuumennetaan paistamalla tai höyryttämällä, jonka jälkeen ne muokataan haluttuun muotoon ja kuivatetaan.

Vihreä tee on teelaaduista vähiten hapetettua – sitä ei oikeastaan hapeteta lainkaan. Minimaalisen valmistusprosessinsa vuoksi vihreään teehen jää C-vitamiinia ja antioksidantteja hieman enemmän kuin esimerkiksi mustaan teehen.

Näin tunnistat hyvän vihreän teen 

Kun kyse on maailman eniten juodusta teelajikkeesta, löytyy siitä laadukkaiden, perinteisin tavoin valmistettujen tuotteiden lisäksi edullisempia versioita, joiden laatu on poikkeuksetta alhaisempi.

Laadukas vihreä tee maistuu ja tuoksuu autenttiselta. Perinteisesti valmistetulla vihreällä teellä on kasvimainen luonne sekä raikkaan vihreä maku. Kuivattujen teelehtien väri on syvän vihreä.

Huonolaatuisen teen maku puolestaan on usein hieman tunkkainen ja tanniininen optimaalisesta haudutusajasta ja -lämpötilasta riippumatta.

Kiinalaisen ja japanilaisen vihreän teen ero

Laadukkain vihreä tee on peräisin Kiinasta tai Japanista.

Heti poiminnan jälkeen teelehdet joko paahdetaan kuumassa pannussa kiinalaiseen tapaan tai höyrytetään kuumassa vesihöyryssä japanilaiseen tapaan. Ero näiden kahden välillä on siis se, että japanilainen vihreä tee on höyrytettyä ja kiinalainen vihreä tee puolestaan paahdettua. 

Kiinalainen vihreä tee on maultaan hienovaraisempaa, kun taas japanilainen vihreä tee on voimakkaampaa.

Maustamaton vai maustettu vihreä tee?

Vihreä tee voi olla maustamatonta tai maustettua. Maustamaton vihreä tee maistuu raikkaan vihreältä, kun taas maustetussa vihreässä teessä niin sanotusti ruohomaista makua elävöittävät hedelmät, kukat, marjat ja eteeriset öljyt. 

Laadukas, maustettu vihreä tee ei maistu keinotekoiselta. Esimerkiksi Sencha Orange -teessä on yhdistetty taitavasti Sencha ja appelsiini.

Maustettu tee tuo vaihtelua teehetkiin ja toimii loistavasti myös silloin, kun vihreän teen maut eivät sellaisenaan viettele.

Erilaiset vihreät teet

Yksi kupillinen vihreää teetä voi maistua ja tuoksua erilaiselta kuin kupillinen toisenlaista vihreää teetä. Koska vihreän teen laatuja on niin paljon, esittelemme muutamia tunnetuimpia vaihtoehtoja, joista löytyy sopiva niin arkeen kuin eksoottisempaa makua kaipaaviin hetkiin.

Japanilainen vihreä tee

緑茶 (Ryokucha)

Japanissa teelehdet höyrytetään poimimisen jälkeen. Japanin suosituin teelaatu on ehdottomasti Sencha, jonka maku on tasapainoinen yhdistelmä makeutta ja mausteisuutta.

Bancha on japanilainen vihreä arkitee. Bancha valmistetaan loppukesän tai alkusyksyn kypsistä teelehdistä, mikä antaa sille yksinkertaisemman ja miedomman maun verrattuna esimerkiksi Senchaan.

Sencha ja Bancha ovat autenttisia, arkeen istuvia teelaatuja, jotka sopivat myös aloittelijoille. Eksoottisempia makuja etsiville suosittelemme esimerkiksi vihreän paahteista Genmaichaa, jossa perinteiseen Senchaan tai Banchaan on yhdistetty paistettua riisiä.

Suuren suosion saavuttanut Matcha on myös tutustumisen arvoinen, erityisen ravintorikas vihreä tee. Matcha on japanilainen vihreä tee, joka valmistetaan jauhamalla kokonaisista kuivatuista teelehdistä hienoa jauhetta. Japanilaisessa teeperinteessä Matcha on kaikkein arvostetuin tee.

Kiinalainen vihreä tee

绿茶 (Lǜchá)

Kiinassa teelehdet paistetaan pannulla poimimisen jälkeen. Suosituimpana vihreänä teenä Kiinassa tunnetaan Longjing. Kirjailija Lu Yu kuvaili sitä 700-lukulaisessa teeklassikossaan neljällä täydellisyydellä: täydellinen väri, täydellinen maku, täydellinen tuoksu ja täydellinen muoto.

Mikäli etsit vahvempia makuja, sopii kiinalainen Gunpowder tarpeisiisi. Gunpowder eli ruutitee saa nimensä pienistä teepalloista, jotka aukeavat kuumassa vedessä. Tämä vahva vihreä tee sopii etenkin aamuteeksi. 

Korealainen vihreä tee

녹차 (Nogcha)

Ujeon on yksi hienoimpia eteläkorealaisia vihreitä teitä. Teen lehdet poimitaan ennen huhtikuun viimeistä viikkoa. Poiminnan jälkeen teen annetaan näivettyä muutaman päivän ajan.

Koreassa on valmistetaan perinteisten teelaatujen lisäksi ainutlaatuisia teelaatuja, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Näitä ovat esimerkiksi Hwangcha, Panyaro ja fermentoitu tee.

Vihreän teen kofeiinipitoisuus

Vihreä tee sisältää aina luonnostaan kofeiinia, kuitenkin reilusti vähemmän kuin kahvi ja noin puolet vähemmän kuin musta tee. Vihreässä teessä kofeiinia on 15 – 35 mg / kuppi, kun taas vaikkapa kahvissa 100 – 200 mg / kuppi.

Vihreän teen kofeiinipitoisuus riippuu myös sen valmistustavasta. Viimeiset viikot ennen sadonkorjuuta teetä saatetaan kasvattaa varjossa, jolloin teehen saadaan korkeampi kofeiinipitoisuus. Lisäksi haudutusaika ja -lämpötila vaikuttaa siihen, kuinka paljon teeveteen irtoaa kofeiinia.

Mikäli etsit vähäkofeiinista vaihtoehtoa, suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi Banchaa, Kukichaa tai Genmaichaa.

Vihreä tee aloittelijalle

Vihreää teetä voi oppia juomaan. Aloittelijan kannattaa aloittaa miedoimmista teelaaduista, kuten japanilaisesta Banchasta. Jotta vihreän teen maut ja tuoksut tulevat esiin oikealla tavalla, on tärkeää kiinnittää huomiota teen laatuun jo ostovaiheessa sekä sen haudutukseen kotona.

Kuten olemme jo todenneet, eivät kaikki vihreät teet maistu samalta. Kokeilemalla selviää, millaiset maut viettelevät omaa makuaistia. 

Maustettu vihreä tee voi olla myös hyvä vaihtoehto, sillä niissä vihreälle teelle ominainen, ruohomainen maku ei ole yhtä hallitseva.

Vihreän teen haudutus

Oletko joskus maistanut kitkerää vihreää teetä? Kitkerä maku voi johtua teen huonosta laadusta tai siitä, että tee on valmistettu liian kuumassa vedessä. Vihreän teen valmistuksessa tärkeää on veden optimaalinen lämpötila. Sopiva valmistuslämpötila riippuu teen laadusta.

Tavanomainen haudutusaika vihreälle teelle on noin 2 minuuttia. Sopiva haudutuslämpötila on yleensä 70 – 80°C. 

Haudutusajat ja -lämpötilat voivat kuitenkin erota eri teelaatujen välillä. 

Vihreä tee juodaan yleensä sellaisenaan ilman maitoa tai sokeria. Vihreästä teestä voi tehdä myös jääteetä.

Paras vihreä tee on laadukas, autenttinen teelaatu

Marketin halvin pussitee eroaa suuresti aidosta vihreästä teestä. Mikäli haluat antautua autenttisille mauille ja tuoksuille, valitse tarkasti paikka, josta ostat teen. Paras vihreä tee löytyy kokeilemalla. 

 

Laadukas vihreä tee on unohtumaton makuelämys, joka saa sinut himoitsemaan teekupillista aina yhä uudestaan.