Cold Brew -kahvin valmistaminen kotona
Cold brew -kahvin valmistaminen kotona
Tämä kahvi on saattanut tulla jo tutuksi kahviloiden menusta. Cold Brew on kuitenkin vallannut nyt myös kotikeittiöt, sillä se on vastustamattoman pehmeän, makean makuinen ja yllättävän helppo valmistaa myös kotona.
Cold brew -kahvia nautitaan etenkin kesäisin, mutta ahkerimmat kahvinjuojat herkuttelevat sillä läpi vuoden. Varoitamme jo etukäteen – tähän täyteläisen pehmeään makuelämykseen jää helposti koukkuun.
Mikä on cold brew -kahvi?
Yhdysvalloissa jo vuosia sitten suuren suosion saavuttanut Cold Brew Coffee on löytänyt tiensä myös tänne Suomen maille.
Cold Brew Coffee eli kylmäuutettu kahvi valmistetaan nimensä mukaisesti kylmäuuttomenetelmällä. Cold brew -kahvia saadaan uuttamalla kahvia kylmässä vedessä useiden tuntien ajan. Kylmäuutettua kahvia ei siis lämmitetä lainkaan missään vaiheessa, vaan kahvi valmistuu täysin ilman kuumentamista.
Cold brew -kahvin kylmäuuttomenetelmällä voidaan uuttaa kahvin täyteläinen maku ja sen sisältämä kofeiini ilman kitkerää tai hapanta sivumakua. Maultaan kylmäuutettu kahvi on siis hyvin pehmeää ja hivenen makeaa.
Tämä kahvi onkin loistava vaihtoehto myös silloin, kun perinteisesti keitetyn kahvin maku on liian voimakas.
Mistä cold brew -kahvi tehdään?
Cold brew -kahvin voi helposti valmistaa kotona. Tarvitset sen valmistamiseen ainoastaan suodatinkahvia ja vettä. Sinun ei siis tarvitse omistaa edes kahvinkeitintä tämän kylmäuutetun kahvin tekemiseen.
Kylmäuutettu kahvi maistuu ihanalta sellaisenaan tai maidon kanssa. Loraus maitoa tekee mausta entistäkin pehmeämmän. Kermainen vaniljajäätelö tai jääpalat sopivat myös kylmäuutetun kahvin joukkoon täydellisesti.
Vegaaninen cold brew -kahvi valmistuu vaihtamalla lehmänmaidon esimerkiksi manteli-, kookos- tai soijamaitoon.
Cold brew -kahvin valmistus kotona
Cold brew -kahvin valmistus kotona sujuu helposti. Tämän kahvin valmistamiseen kuluu kuitenkin hieman aikaa, mutta onneksi isomman määrän voi tehdä etukäteen.
Kylmäuutettu kahvi valmistetaan uuttamalla kahvia kylmässä vedessä useamman tunnin ajan. Helpointa on laittaa kahvi uuttumaan esimerkiksi yön ajaksi ja nauttia kupillinen aamulla, jolloin se sopii kiireiseenkin elämäntilanteeseen oikein hyvin.
Ainekset:
Suodatinkahvia, noin 120 g
Kylmää vettä, noin 1 l
Tarvikkeet:
French press -keitin, pressopannu tai lasipurkki. Lasipurkin kanssa on käytettävä cold brew -filtteriä, tiheäreikäistä siivilää tai suodatinpaperia.
Tapa 1:
French press
- Mittaa kahvinpuruja ja kylmää vettä french press -keittimeen.
- Anna kahvin uuttua huoneenlämmössä jopa 18 tuntia.
- Suodata kahvi ja anna sen viilentyä jääkaapissa.
- Nauti sellaisenaan tai maidon kanssa. Lisää joukkoon myös muutama jääpala halutessasi.
Tapa 2:
Pressopannu
- Mittaa kahvinpuruja ja kylmää vettä pressopannuun.
- Sekoita, aseta pressopannun kansi paikalleen ja paina mäntää hieman alaspäin.
- Anna kahvin uuttua vähintään 8 tuntia kylmässä.
- Paina mäntä alas.
- Nauti sellaisenaan tai maidon kanssa. Lisää joukkoon myös muutama jääpala halutessasi.
Tapa 3:
Lasipurkki
- Mittaa lasipurkkiin kahvinpuruja ja kylmää vettä.
- Anna kahvi-vesiseoksen hautua vähintään 8 tuntia. Mitä pidempään seos hautuu, sitä syvempi maku saavutetaan.
- Nosta cold brew -filtteri pois lasipurkista tai siivilöi kahvi tiheäreikäisen siivilän tai suodatinpaperin läpi.
- Nauti sellaisenaan tai maidon kanssa. Lisää joukkoon myös muutama jääpala halutessasi.
Cold brew -kahvin säilyvyys
Kun kahvi on valmista, säilyy se kylmässä useita päiviä. Kylmäuutettu kahvi säilyy tiukan kannan alla jääkaapissa jopa 7 – 10 päivää.
Koska cold brew -kahvin valmistus vie hieman aikaa, kannattaa sitä tehdä kerralla suurempi määrä odottamaan jääkaappiin.
Miten cold brew -kahvi eroaa jääkahvista?
Jääkahvi on suosittu, kylmä kahvijuoma. Se on tuttu kahviloiden tarjonnasta, mutta myös jääkahvia voidaan valmistaa kotona. Jääkahvi näyttää ja tuoksuu hieman samalta kuin cold brew. Jääkahvin maku eroaa kylmäuutetun kahvin mausta.
Cold brew -kahvin ja jääkahvin suurin ero on valmistusmenetelmä sekä maku. Kylmäuutettu kahvi uutetaan kylmään veteen, eli kylmäuutettua kahvia ei kuumenneta lainkaan. Jääkahvi valmistetaan perinteiseen tapaan keittämällä kuumaa kahvia, joka jäädytetään jääpaloilla jäisen kylmäksi.
Kylmäuutetun kahvin maku on pehmeän makea. Kylmäuuttomenetelmällä mausta ei siis tule kitkerää. Jääkahvissa kahvin maku on usein voimakkaampi ja hieman kitkerämpi. Suosittelemme kokeilemaan molempia, niin löydät suosikin.
Cold brew -kahvin makuun vaikuttavat monet eri asiat
Jokainen kupillinen kylmäuutettua kahvia ei maistu samalta. Kahvilaatu, jauhatuksen tuoreus ja karkeusaste vaikuttavat merkittävästi makuun. Lisäksi myös käytetyn veden määrällä sekä kovuudella on vaikutus lopputulokseen.
Cold brew -kahvia voi lisäksi makeuttaa eri tavoin. Kahvia voi uuttamisvaiheessa maustaa esimerkiksi kardemummalla tai appelsiinilla. Makeutta tuo hunaja, sokeri tai makusiirappi.
Mikäli lisäät joukkoon maitoa, vaikuttaa myös käytetty maito makuun – esimerkiksi vegaaninen kasvimaitojuoma saa kylmäuutetun kahvin maistumaan hieman erilaiselta kuin vaikkapa täysmaitoa sisältävä cold brew. Kokeile eri vaihtoehtoja!